Op vrijdag 30 november is taalvirtuoos en cabaretier
Wim Daniëls te gast.

Daniëls is een bekende Brabantse schrijver. Hij maakt boeken over taal, dialect, literaire verhalenbundels, woordenboekenen poëzie. Daarnaast schrijft hij informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Wim Daniëls is als cabaretiertaaldeskundige en columnist een veel gevraagde gast bij radio- en televisieprogramma’s, zoals De Wereld Draait Door.

Meld je komst direct even aan!


Hij heeft inmiddels meer dan honderd boeken op zijn naam staan. Zijn meest recente boek is getiteld ‘De MULO’. Daarover zijn hilarische verhalen te vertellen. Deze energieke en bijzondere man gaat ons een leuke avond bezorgen!

Datum        vrijdag 30 november om 20.00 uur
Locatie       Waalse Kerk, Catharinastraat, Breda
Tijd             20.00 tot 22.15 uur

Businessclub Breda organiseert deze avond samen met De Vrije Boekhandel. Voor de leden van de BCB zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.

Programma

19.30 uur  inloop Waalse Kerk
20.00 uur  1edeel voordracht Wim Daniëls
21.00 uur  pauze
21.15 uur  2edeel voordracht Wim Daniëls
22.15 uur  hapje en drankje

Wim Daniëls over De MULO.

De mulo (meer uitgebreid lager onderwijs) is het meest bijzondere onderwijstype dat Nederland gekend heeft. Eerst heette de school mulo, daarna kon het zowel mulo als ulo zijn, vervolgens werd alles officieel ulo, terwijl de meesten toch gewoon mulo bleven zeggen. En dan was er nog een drie- en vierjarig traject, en een A- en een B-richting. Kortom, de mulo was veelkoppig, maar geen veelkoppig monster, integendeel. Dit schooltype heeft bijzonder veel betekend voor de carrièremogelijkheden van kinderen van arbeiders en middenstanders, jongens en zeker ook meisjes. Het verdween met de invoering van de Mammoetwet, behalve dan in Suriname, waar de mulo nog altijd populair is.

In De mulo beschrijft Wim Daniëls de chaotische geschiedenis van deze school, de glorietijd en de typische kenmerken, zoals het grote aantal vakken, de leerkrachten die geen vakdocenten waren maar generalisten, en de gerichtheid op sport.

Wim Daniëls, geboren in Aarle-Rixtel, is gefascineerd door taal: de geschiedenis ervan, de herkomst van onze woorden, de opkomst en naderende ondergang van de dialecten. Hij schreef er ook veel over, onder andere in zijn boeken ‘De taal achterna’ en ‘Groeten uit Brabant’.

Aanmelden via TicketFlow, geen kosten. Introducees zijn welkom.

Meer weten: