De BrainFuel werd gehouden in de kapel van St Joost School of Art & Design, onderdeel van Avans Creative Innovation. René Bosma, directeur van de sectie, opende de lezing. Gevolgd door oud student van de theateracademie Julia Straten. Zij is inmiddels bekend cabaretière, actrice en zangeres. Ze nam ons met een korte improvisatie mee in de materie van de hersenen.
Vervolgens beklom Margriet Sitskoorn het podium. HersenHack dus, een zeer toepasselijke thema voor onze tweede BrainFuel. Waarom zijn we gevoelig voor nepnieuws, kunnen we de verleidingen van bijvoorbeeld gamen, social media en eten niet weerstaan? En hoe komt het dat groepen zo makkelijk tegen elkaar op te zetten zijn? Het antwoord op deze vragen ligt verscholen in de werking van onze hersenen. We zijn er allemaal gevoelig voor.
Dank je wel Emma Betist van Ricoh Document Center voor de mooie foto’s.
Sitskoorn laat zien hoe de informatieverwerking in je hersenen niet altijd meer aansluit op het informatieaanbod in de huidige wereld. Hoe leidt dit tot persoonlijke sores én wereldproblemen.
Ze laat je ervaren hoe makkelijk je hersenen te hacken zijn en hoe organisaties, medemens, media en politiek hier gebruik – en misbruik – van maken. Een actueel onderwerp op verkiezingsdag.
Gelukkig legt Sitskoorn ons ook uit hoe je je hiertegen kunt wapenen en hoe je je hersenen als het ware kunt updaten. Zodat ze beter zijn toegerust voor de wereld van vandaag.
Margriet Sitskoorn, professor Klinische Neuropsychologie en hoofd van de afdeling Cognitive Neuropsychologie van Universiteit Tilburg. De meesten zullen haar kennen van tal van publicaties en deelname aan TV programma’ zoals de Nationale IQ test.